
Etkili ve uygun bir ESG stratejisi geliştirebilmek için şirketlerin bütünsel bir yaklaşım benimsemeleri gerekir. ESG çerçevesinin farklı yönlerini ele alan, sürdürülebilirlik değerlendirmesine dayalı hedeflerin tanımlanması önemlidir.
Sürdürülebilirlik Stratejisi Geliştirme 101
Son zamanlarda Çevresel, Sosyal ve Yönetişim konuları uzun vadeli başarının ve dayanıklılığın anahtarı olarak görülmektedir. Sürdürülebilirlik, şirketler için benimsenmesi gereken zorunluluklardan biri haline geldiğinden, ESG kriterlerinin kurumsal stratejilere dahil edilmesi gerekmektedir.
Etkili ESG stratejilerinin geliştirilmesi yalnızca sosyal sorumluluk konuları ile ilgili değil, hızla gelişen küresel ortamda değer yaratmak ve riskleri azaltmakla ilgilidir.
Etkili Bir ESG Stratejisi İçin Yol Haritası
Etkili ve uygun bir ESG stratejisi geliştirebilmek için şirketlerin bütünsel bir yaklaşım benimsemeleri gerekir. ESG çerçevesinin farklı yönlerini ele alan, sürdürülebilirlik değerlendirmesine dayalı hedeflerin tanımlanması önemlidir.
ESG Stratejilerinin belirlenme süreci şu aşamaları içerir:
- Kurumsal ESG Değerlendirmesi
- ESG amaç ve hedefleri belirlenmesi
- ESG aksiyon planının tanımlanması
- Performans izleme ve raporlama
- Sürekli gelişim
ESG Mevcut Durum Analizi
İlk adım, şirketinizin mevcut sürdürülebilirlik performansını değerlendirmektir. Bunun için öncelikle şirket içerisinde sürdürülebilirlik sorumluları belirlenmelidir.
Bu ilk değerlendirme şirketin güçlü ve zayıf yönlerini, iyileştirmeye açık potansiyel alanlarını belirlemeye yardımcı olmaktadır.
Kurumsal sürdürülebilirlik değerlendirmesi yapmak için aşağıdaki unsurların dikkate alınması önemlidir:
- Sektörel uygulama ve rakiplerle karşılaştırma
Şirketin ESG performansını sektördeki rakiplerle karşılaştırmak, en iyi uygulamaların belirlenmesine ve iyileştirme için gerçekçi hedeflerin belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Önemlilik değerlendirmesi
Çift önceliklendirme değerlendirmesi yaparak kuruluş ve paydaşlar açısından en alakalı ESG konularının belirlenmesi gerekmektedir. Böylece; yatırımcılar, çalışanlar ve tedarikçiler gibi paydaşların öncelikleri ve endişeleri hakkında değerli bilgiler sağlayabilecektir.
- Boşluk analizi
ESG performansınız ile sektördeki en iyi uygulamalar arasındaki farklılıkları belirlenerek şirketin geliştirebileceği alanlar tanımlanabilir.
ESG Amaçları ve Hedeflerinin Belirlenmesi
Sürdürülebilirlik performansının değerlendirilmesi sonrasında, her bir ESG boyutu için kesin, ölçülebilir ve zamana bağlı hedefler belirlemek önemlidir. Bu hedefler kuruluşun genel stratejisi ve değerleri ile uyumlu olmalıdır.
Hedefler belirlenirken;
- ESG hedeflerinin tanımına rehberlik edecek Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları veya Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Standartları gibi küresel anlamda kabul gören ESG standartlarını benimsemek esastır.
- Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir ve zamana dayalı hedeflerin belirlenmesi gerekmektedir. Böylece, sonraki dönemlerde katedilen ilerlemeyi takip etmek kolaylaşacaktır..
ESG Aksiyon Planının Tanımlanması
Belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli adımları ve kaynakları özetleyen bir aksiyon planı geliştirilmelidir.
ESG aksiyon planı oluşturmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Şirketteki tüm seviyelerde ESG uygulamasına ilişkin rol ve sorumluluklar açıkça tanımlanmalıdır.
- Ortak sorumluluk duygusunu geliştirmek için paydaşlar ESG aksiyon planının geliştirilmesine ve yürütülmesine dahil edilmelidir.
- Yatırım kararları, risk yönetimi ve stratejik planlama da dahil olmak üzere şirketin karar alma süreçlerine ESG kriterleri dahil edilmelidir.
Performans İzleme ve Raporlama
ESG performanslarının düzenli olarak ölçülmesi ve izlenmesi, sürdürülebilirlik ilerlemelerinin paydaşlarla paylaşılması için ölçüm önemlidir. Düzenli ölçümlerin ve izlemenin yapılabilmesi için gerekli verilerin toplanması ve analiz edilmesi gerekmektedir.
- Raporlama çerçevesi
Raporlamada tutarlılık ve karşılaştırılabilirliği sağlamak için İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD) veya Sürdürülebilirlik Muhasebe Standartları Kurulu (SASB) gibi tanınmış ESG raporlama çerçevesi benimsenmelidir.
- İletişim
Yıllık sürdürülebilirlik raporları, yatırımcı sunumları ve diğer iletişim kanalları aracılığıyla ESG performansındaki ilerlemeler paydaşlarla paylaşılmalıdır.
Sürekli Gelişim
Sürdürülebilirlik konuları dinamik yapısı gereği koşullarla birlikte değişiklik göstetmektedir, bu nedenle şirketlerin ESG stratejilerinin gelişime ayak uydurabilmesi için esnek olması gerekmektedir.
Şirketlerin ESG performanlarını düzenli değerlendirilmesi; deneyimlerden ders çıkarılmasına, oluşacak risklerin ve fırsatların değerlendirilmesine, stratejinin geliştirilmesine ve gerekli aksiyonların alınmasına olanak sağlar.
Sürekli gelişimi teşvik etmek için:
- Öğrenme kültürü
Çalışanlar fikirlerini paylaşmaya ve ESG performansına ilişkin geri bildirim sağlamaya teşvik edilmelidir.
- Hedeflerin tekrar gözden geçirilmesi
ESG hedeflerinin şirketin stratejisiyle ve paydaşların beklentileriyle uyumlu kalmasını sağlamak için düzenli olarak gözden geçirilmesi gerekmektedir.
- Takip
ESG konularında trendler, en iyi uygulamalar ve düzenlemelerdeki değişikliklerin güncel olarak takip edilmesi gerekmektedir. Sürdürülebilirlik konularındaki gelişmelerden haberdar olmak için sektör konferanslarına katılmak, uzmanlarla iletişim kurmak ve belirli kaynakları takip etmek oldukça önemlidir.
Özetle, etkili bir ESG stratejisi sürekli gelişimi destekleyen, standartlara uyum sağlamayı amaçlayan bir süreçtir. Şirketler öncelikle ESG durum değerlendirmelerini yapmalı, net hedefler belirlemeli ve bir aksiyon planı oluşturmalıdır. Daha sonra ise şirket ilerlemelerini izlemeli, sürekli öğrenme kültürünü teşvik ederek uzun vadeli değer yaratmalıdır.
Sürdürülebilirlik stratejilerinin kurumsal stratejiler içerisine entegre edilmesi; çevresel ve sosyal faydalar sağlarken aynı zamanda marka itibarının artırılması ve uzun vadede finansal başarıya katkı sağlayacaktır.